PAN Amsterdam | 18 t/m 25 november 2018
Still Life with Tritaleia - Erwin Olaf
Bij een mooi interieurplan, hoort mooie kunst. Hoewel smaak natuurlijk verschilt, kan een goed gekozen kunstobject een interieur naar een ander niveau tillen.
Steeds vaker krijg ik dan ook de vraag of ik met bepaalde objecten rekening kan houden in mijn ontwerp. Door bijvoorbeeld het lichtplan erop aan te passen en focuspunten in het ontwerp te creëren, komt een schilderij, foto of beeldende kunst nog beter tot zijn recht.
Deze november is het weer tijd voor de beurs voor kunst, antiek en design in Amsterdam: PAN Amsterdam. Je zou het, misschien wat oneerbiedig, het ‘opstapje’ kunnen noemen naar TEFAF, die jaarlijks in maart in Maastricht wordt gehouden en waar de meest bijzondere stukken van over de hele wereld te aanschouwen zijn.
PAN Amsterdam is wat kleiner en laagdrempeliger, wat het een prima plek maakt voor mij om te oriënteren wat op dit moment zoal leeft in de wereld van de kunst.
Eerste indruk is precies dat: een relatief kleine beursvloer, vol met prachtige stands. Een prettige sfeer, niet te druk, niet te rustig. Wat bovendien opvalt, is het relatief grote aandeel aan hedendaagse kunst, met antieke kunst slechts her en der gerepresenteerd.
Waar ik dan natuurlijk weer blij van wordt, zijn de stands met klassiekers uit de meubelkunst; de eerste stand waar ik binnenloop, blijkt precies dit te hebben! Morentz heeft een bescheiden verzameling van 20e eeuwse meubelstukken meegenomen. Wat er voor mij direct uitspringt, is het grote wandmeubel van Pierino Frigerio en BBPR, uitgevoerd in luxe Italiaans walnoot hout en messing. De strakke vormgeving en compositie van vlakken creëren direct een soort rust in het interieur.
Wandmeubel Pierino Frigerio en BBPR
New York Sofa 5316 - Edward Wormley
Verderop bij Histoire nog zo’n prachtige design-klassieker: sofa model 5316 ‘New York Sofa’ van Edward Wormley. Ontworpen in de jaren ’50, maar nog altijd volstrekt tijdloos met zijn strakke design. Wat mij aanspreekt in dit meubel, zijn de slanke, lange lijnen en hoe het zitmeubel lijkt te zweven boven het onderstel. Het maakt het geheel heel luchtig. En tegelijkertijd oogt het enorm comfortabel, met zijn binnenveringsmatras en wol-met-linnen bekleding. Ik vermoed dat het me niet in dank zal worden afgenomen als ik het zou uitproberen, dus ik houd me in en richt gauw mijn blik op de volgende stands.
Still Life with Tritaleia van Erwin Olaf (bij Flatland) geeft de perfecte combinatie van strakke compositie en vloeiende lijnen
Een mooie compositie is iets waar ik sowieso warm van wordt. Wanneer het ‘klopt’, brengt het zoveel rust. En dat is precies waarom foto ‘Still Life with Triteleia’ van Erwin Olaf bij Flatland mij even tot stilte dwong… De contrasten tussen de lichte achtergrond met de strakke compositie van het lijnenspel, wat dan toch zowel gereflecteerd als doorbroken wordt door de bloemen in de bolle glazen vaas. Ik word er weer stil van en zou het zo aan de wand hangen – op een mooie witte, lichte wand tenminste.
Voor wie meer heeft met de wat klassiekere fotorealistische kunst, kan zijn lol op met de stillevens van Henk Helmantel, tentoongesteld door Collectie Harms uit Rolde. Vooral het gebruik van licht in deze schilderijen is bijzonder: het voelt alsof iemand er een felle lamp op heeft gezet, die aanblijft, zelfs wanneer de beursverlichting uit is. Prachtig om te hangen op een donkere wand, waar het lichteffect nog sterker naar voren komt.
Hommage aan Heinrich Schutz door Henk Helmantel heeft prachtige lichteffecten - zie je het detail in de vaas, met de reflectie van de schilder?
How Fragile We Are - Anita Groener; weergegeven in een uiterst breekbare structuur van twijgjes
Janknegt Gallery komt met een bijzondere collectie van onder andere Anita Groener. Zij heeft een wandsculptuur gecreëerd van maar liefst 80x100cm, wat geheel bestaat uit beschilderde berkentwijgjes en twijndraad, opgezet in een orthogonaal raster van 3 lagen, voorzien van minuscule zwarte papieren silhouetten. De naam van het werk is ‘How Fragile We Are’ en dat weet het perfect te verbeelden. Prachtig kleurig werk, vanuit iedere richting weer anders. Deze komt het beste uit op een witte wand waar geen direct daglicht op staat.
Inmiddels de hoogste tijd voor een break. Met keuzes variërend van oesters met champagne tot koffie met appeltaart, besluit ik aan te schuiven bij één van de bars en hetgeen ik tot nu toe heb gezien te overdenken boven een heerlijk bordje Pata Negra met een beschaafd Spa’tje rood. Er zijn nog tenminste twee kunstenaars die ik wil aanstippen.
Ten eerste is dat Alexandra Roozen. Haar werk is op PAN Amsterdam tentoongesteld door Galerie Wilms. Nu weet je inmiddels van mij dat composities mij enorm aanspreken en haar werk is daar een prachtig voorbeeld van. Haar werk ‘Plain Dust #14’ herinnert me gek genoeg aan mijn studie Bouwkunde en de vele, vele uren aan handtekenlessen die ik daar heb gevolgd. Urenlang rechte lijnen trekken uit de losse pols (of eigenlijk losse schouder) en het invullen van schaduwen door heel fijntjes te arceren.
Plain Dust #14 - Alexandra Roozen
Met mijn neus op dit prachtige werk, word ik daar direct aan herinnerd. Het detail van de amper overlappende arceringen in de lange lijnen is niets minder dan kunstig. Een sober, grijs/wit resultaat, wat prachtig tot zijn recht komt op een donkere, bijvoorbeeld blauwe wand.
Tot slot dan het werk van Riki Mijling. In het voorbijgaan van de stand van de Belgische Axel Pairon Gallery werd ik direct getrokken naar een wandsculptuur in gebrand staal. Ook hier weer een perfecte compositie, gecombineerd met de warme kleur en krachtige uitstraling van het gebrande staal. Al haar werken ‘kloppen’. Prachtig op een witte wand, met een asymmetrische geplaatste spot erop.
Void XI - Riki Mijlings; één van haar werken geëxposeerd door Axel Pairon Gallery
Heeft dit alles je geïnspireerd? Ga dan vooral kijken op PAN Amsterdam! Het kan nog tot en met zondag 25 november. Of kijk voor meer inspiratie op hun website. Daar vind je ook de hierboven genoemde kunstwerken terug en een overzicht van alle kunst en standhouders.
Wil je meer en uitdagende kunst bekijken of kopen van de absolute top in dealers over de hele wereld? Maak dan zeker tijd voor TEFAF in Maastricht van 16-24 maart 2019. Succes verzekerd!